PSD ameninta cu un „scandal la nivel european” in cazul in care Kovesi va fi numita Procuror European: „Grave vicii de procedura, va afecta imaginea UE”

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana anunta ca numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de sefa a Parchetului European va declansa  un „un scandal la nivel european”. Ea sustine ca LCK nu poate fi numita procuror sef european pentru ca ”este cercetata penal in 19 dosare, iar vicierea desemnarii ar declansa un scandal la nivel european, pentru ca nu ar intruni conditiile profesionale cerute de regulament”.

„Graba celor care vor sa o impuna pe Kovesi ca procuror sef european pana la alegerile parlamentare din luna mai ascunde interese obscure, care se doresc a fi atinse prin incalcarea oricaror reguli statutare, profesionale si morale. Din acest punct de vedere, ma simt datoare sa amintesc tuturor, inclusiv sustinatorilor d-nei Kovesi, faptul ca, o procedura viciata de desemnare a procurorului sef european, va declansa un scandal la nivel european, mai ales in contextul in care unul dintre candidati nu intruneste conditiile profesionale cerute de regulament.

In aceste conditii, ceea ce risca Romania, in cazul numirii acesteia in functia de procuror sef european, este o imagine negativa pe termen lung, cu atat mai mult cu cat candidatul roman este cercetat penal in 19 dosare, a transmis deputatul PSD Gabriela Zoana, conform unui comunicat de presa.

Aceasta a explicat ca faptul ca Kovesi este cercetata penal va afecta imaginea Uniunii Europene si ca aceasta este cercetata penal pentru fapte ce ar fi trebuit sa o califice pentru postul de procuror sef european.

„De ce nu poate sa fie numita Kovesi procuror sef european. Un procuror sef european cercetat penal pentru fapte comise in tara sa pentru incalcarea atributiilor care ar fi trebuit sa il califice pentru acea pozitie, va reprezenta o lovitura de imagine si pentru Uniunea Europeana in general si va genera o crestere a euroscepticismului in tarile europene. Din acest motiv, am considerat de la inceput o greseala numirea procurorului sef pe criterii politice. Liderii europeni ne demonstreaza inca o data ca ce este permis in Europa este interzis in Romania, ceea ce ma obliga sa condamn din nou dublul limbaj folosit la cel mai inalt nivel european”, a explicat aceasta.

Conform acesteia, se doreste impunerea Laurei Codruta Kovesi, „dincolo de procedurile institutionale”.

„Intrucat am sesizat la nivelul Parlamentului European grave vicii de procedura in ceea ce priveste votul candidatilor pentru sefia Parchetului European, vot exprimat in cele doua comisii, LIBE si CONT, vicii pe care le-am semnalat anterior atat in presa din Romania, cat si in cadrul Parlamentului European, realizam ca ne aflam in fata unei tentative de impunere dincolo de procedurile institutionale a unui anumit candidat, pe considerente care ne scapa in acest moment”, a mai adaugat aceasta.

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis, vineri, Consiliului UE ca Laura Codruta Kovesi este candidatul sustinut de PE pentru postul de procuror-sef european, potrivit unei scrisori adresate lui George Ciamba si postate pe Twitter.

Lasă un răspuns