Maria Grapini face circ si de Paste, acum se rafuieste cu viitorul presedinte al Comisiei Europene: „Este inadmisibil”

Europarlamentarul PSD Maria Grapini se rasteste la Manfred Weber, candidatul cu cele mai mari sanse de a obtine presedintia Comisiei Europene, sustinand ca este „inadmisibil” faptul ca vrea sa taie fondurile europene pentru statele care incalca statul de drept.

„Dupa ce a intervenit brutal si fara nici un drept in procesele in derulare din Romania cerand guvernului Romaniei sa sisteze procese in derulare, Weber, pretendent la sefia Comisiei Europene din partea grupului popularilor, cere taierea fondurilor europene pentru Romania.

Domnule Weber nu ajunge Brexit? Nu ajunge ca in Franta creste partidul doamnei Le Pen? Vreti sa distrugeti UE? Consider ca este inadmisibil, chiar daca este campanie, ca un lider de grup politic sa induca teme false care pot influienta decizia cetatenilor europeni!

Romania este un partener corect fata de UE. Cer ca si UE sa fie la fel! Cereti taierea fondurilor europene pentru Austria care incalca prevederile europene privind drepturile cetatenilor europeni! Romania este membru cu drepturi egale cu celelalte state si cer sa respectati acest lucru, dumneavoastra domnule Weber si oricare lider european”, a scris Grapini pe Facebook.

UE ar trebui sa sanctioneze prin intermediul fondurilor europene tarile membre care nu respecta normele statului de drept, a declarat seful aripii germane a conservatorilor europeni si candidat la presedintia Comisiei Europene Manfred Weber, mentionand si Romania, intr-un interviu publicat vineri in Lituania si citat de France Presse.

O astfel de amenintare vizeaza mai multe tari, iar Parlamentul European a aprobat un proiect de lege in ianuarie ce prevede acest lucru, dar acest text ar trebui inca aprobat de statele membre inainte de a intra in vigoare.

„Propun sa imbunatatim mecanismul statului de drept”, a declarat Manfred Weber, care este candidatul Partidului Popular European (PPE, conservator) pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker in fruntea Comisiei Europene.

PPE este prima forta a Parlamentului de la Strasbourg.

„Trebuie sa mutam aceste chestiuni departe de politica si in final sa lasam sa decida expertii si judecatorii. Sunt de acord cu ideea legarii penalitatilor in astfel de proceduri de fondurile europene”, a declarat Manfred Weber agentiei de presa lituaniene BNS.

Potrivit acestuia, sistemul actual in vigoare „nu a putut impiedica evolutiile recente din Polonia, Ungaria sau Romania”, tari care au fost criticate de Bruxelles pentru carentele in ceea ce priveste sistemul lor judiciar, libertatea presei sau lupta impotriva coruptiei.

In interviul sau, Manfred Weber a vorbit de asemenea despre o „perspectiva” europeana pentru Ucraina, dar a spus ca „ar opri discutiile de aderare” cu Turcia, daca va fi ales.

Intrebat despre acordarea de pasapoarte rusesti ucrainenilor din regiunile separatiste proruse din estul tarii lor, Weber a spus ca trebuie „apreciat impactul” acestei decizii a Moscovei, in timp ce a estimat ca UE ar trebui sa fie pregatita sa isi intareasca sanctiunile. „Trebuie sa ne aratam vointa de a ne apara principiile”, a explicat el.

Lasă un răspuns