Dosarul 10 August. Procurorii investighează diversiunea Springtime care a dus la violențele împotriva jandarmeriței și au justificat intervenția în forță

Parchetul militar a solicitat Spitalului de urgență Floreasca informații privind instituțiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniților internați după violențele din Piața Victoriei de la mitingul Diasporei, au declarat pentru G4media.ro surse medicale. ”Cine și când s-a interesat de starea răniților” se precizează în adresa Parchetului militar trimisă săptămâna trecută la Floreasca, au declarat aceleași surse.

Contextul în care s-a făcut această cerere a fost explicat G4media.ro de surse judiciare. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului militar din urmă cu 2 săptămâni, când s-a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă,

”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”.

Potrivit surselor G4media.ro, printre acțiunile suspectate a fi fost diversiuni cu scopul de a provoca și legitima intervenția în forță a Jandarmeriei, inclusiv, împotriva manifestanților pașnici, se numără și momentul Springtime – despre care G4media a scris anul trecut aici și aici.

Diversiunea Springtime a condus la violențele împotriva jandarmeriței. Atacul asupra jandarmeriței Ștefania a dus apoi la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23:11, pe 10 august, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. Scutierii au evacuat în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă, toată piaţa, plină inclusiv cu manifestanţi non-violenţi, grupaţi mai cu seamă în zona Muzeului Antipa, la „Girafă”. Aşa s-a ajuns la sute de răniţi, gazaţi şi bătuţi de Jandarmerie

Filmul pe scurt a fost următorul:

• ora 22:47: un apel la 112 a anunțat că fast-food-ul Springtime dinspre strada Buzești este vandalizat;

• a fost trimisă acolo Poliția. Mașinile SIAS au fost încercuite de mulțimea care scanda, dar nu era violentă;

• în sprijinul Poliției a fost trimisă Jandarmeria, printre care și jandarmerița care a rămas în urmă, a fost agresată de huligani și căreia i s-a furat pistolul;

• în sprijinul jandarmeriței a fost trimisă Brigada specială condusă de colonelul Paraschiv, ”omul în alb”;

• 23:11: comandantul operațiunii din piață, maiorul Laurențiu Cazan, a luat decizia de a evacua piața în forță. Ordinul de intervenție a fost semnat ulterior, după miezul nopții, de prefectul Speranța Cliseru, însă, potrivit legii Jandarmeriei, atunci când un jandarm este atacat, instituția nu mai are obligația de a aștepta semnătura prefectului.

• ulterior, s-a constatat că informația primită prin apel la 112, potrivit căreia Springtime-ul era vandalizat, a fost falsă, prin urmare Poliția și Jandarmeria s-au dus degeaba în mijlocul mulțimii, cu consecința că jandarmerița Ștefania a fost agresată ceea ce a justificat și legitimat evacuarea pieței.

Presupusa manipulare privind starea de sănătate a jandarmeriței

Procurorii militari investighează și suspiciunile de manipulare prin intermediul unor televiziuni și prin intermediul unor purtători de cuvânt ai Jandarmeriei despre starea de sănătate a jandarmeriției agresate de huligani în seara de 10 august în Piața Victoriei, au declarat aceleași surse pentru G4media.ro.

• după miezul nopții: Antena 3 anunța ”pe surse” că jandarmerița agresată este grav rănită și că ”se luptă pentru viața ei”

• 11 august 2018, dimineața: ”Dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, declara unul dintre purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei, Marius Militaru.

• 11 august, câteva ore mai târziu: ministrul Sănătății, Sorina Pintea a vizitat-o pe jandarmeriță la Floresca și a declarat: ”Are un hematom, nu este o fractură de coloană cervicală. Nu este la terapie intensivă, este pe secţia de chirurgie”.

• 14 august 2018: jandarmerița a părăsit spitalul fugind de reporteri.

G4media.ro a scris atunci aici și despre manipulările Jandarmeriei menite să justifice intervenția în forță și brutalitatea forțelor de ordine care au dus la rănirea a peste 800 de persoane.

De ce a cerut informații Parchetul militar de la Spitalul Floreasca. Surse judiciare au explicat G4media că procurorii militari încearcă prin adresa trimisă Spitalului Floreasca să afle ce instituții și când au solicitat informații despre starea fetei, cu alte cuvinte când a aflat Jandarmeria starea reală a Ștefaniei: înainte sau după declarațiile alarmiste ale purtătorului de cuvânt Marius Militaru din dimineața zilei de 11 august 2018.

De ce nu a extras Jandarmeria huliganii din mulțime. Aceleași surse au explicat G4media.ro că Parchetul militar investighează și de ce Jandarmeria nu a extras huliganii din mulțimea de protestatari. ”A fost cea mai puțină extragere de la toate manifestațiile”, au declarat surse judiciare.

Vezi mai jos, pe larg, filmul evenimentelor stranii, a căror înlănțuire a condus la intervenția în forță a jandarmilor, inclusiv împotriva manifestanților pașnici.

Diversiunea Springtime

• ora 22:47: un apel la 112 a anunțat că fast-food-ul Springtime dinspre strada Buzești este vandalizat. Potrivit STS, autorul apelului a fost identificat. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de un individ care ”a sunat de pe telefonul de serviciu”, al unei firme.

Informaţia s-a dovedit a fi falsă, la fel ca și aceea că sunt acte de vandalism la Antipa (acolo unde erau cei mai mulți protestatari pașnici). ”Am fost informat referitor la acţiuni de vandalism în zona Muzeului Antipa. Ulterior, am primit un alt telefon că un alt magazin (Springtime – n. r.) este vandalizat de persoane violente”, a declarat maiorul Laurenţiu Cazan la TVR, în zilele următoare intervenției.

• Sunt trimişi poliţiştii SIAS (Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale) către Springtime. Aceştia nu au putut înainta din pricina mulţimii de protestatari care scandau, dar nu erau violenţi. Imaginile transmise G4Media.ro de către cititori arătau că patru dube de poliţie au încercat să traverseze mulţimea de protestatari cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au început să scandeze ”fără violenţă” şi ”înapoi”, iar maşinile, nemaiputând înainta, au început să se retragă. Când au văzut că poliţia dă înapoi, manifestanţii au început să aplaude şi să scandeze ”PSD, m..e PSD” şi ”Bravo!”. Imaginile filmate arată clar că mulţimea este paşnică şi nu este surprins niciun act de violenţă la adresa forţelor de ordine.

• Comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, ia decizia de a trimite în mijlocul mulţimii, către Springtime, două detaşamente de jandarmi ca să sprijine poliţia, deşi nu era nevoie. E vorba de detaşamentele de rezervă, cu jandarmeriţa Ştefania în componența unuia dintre ele.

„Am fost informat la 5 minute de şeful poliţiei că ei (poliţiştii – n.r.) sunt încercuiţi, că nu mai pot ieşi din maşini, că le-a fost obturată vederea. Observam deja că este o migrare, o mobilitate mare (din partea instigatorilor – n. r.) asupra zonelor de interes.. La momentul respectiv aveam informaţii că sunt atacaţi (poliţiştii – n. r.), că nu mai sunt lăsaţi să iasă din mulţime, că li s-a obturat vizibilitatea, că se exercită presiuni asupra lor (…) S-au dus în sprijinul lor (jandarmii – n. r.) pentru a-i scoate de acolo. De la primele momente am avut violenţe asupra acestor colegi care s-au dus acolo în sprijin”, a susţinut Laurenţiu Cazan.

„S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, a declarat şi colonelul Cătălin Paraschiv într-un interviu pentru Kamikaze.

Vezi însă aici și aici cum era în realitate situaţia la Springtime.

În plus, o înregistrare dintr-o maşină a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei (SIAS), trimisă în zona Springtime în noaptea de 10 august, demontează susţinerile jandarmilor. Potrivit înregistrării difuzate de Realitatea TV, maşina nu este atacată de protestatari, însă în momentul în care vin jandarmii, mulţimea, provocată, se irită şi situaţia degenerează. Vezi aici.

Pe înregistrare se aude: „Uite, ne lasă să plecăm, mă, vorba bună mult aduce”, spune unul dintre poliţişti.
În acel moment prin staţie se aude „Retrage-te!”.
„Băga-ţi-ai … în retragerea mă-tii”, comentează unul dintre luptători, întrebând „Cine a dat, mă ordinul ăsta?”
„Dragoş, mă”, îi răspunde un coleg.
„Să-mi dai staţia să-i trag eu…. în staţie”, vine replica.
În staţie se aude „Aţi reuşit?”.

Răspunsul este: „Ne retragem uşor”.
În acel moment pe imagini se vede cum lumea începe să alerge. „Ce-a făcut, mă?”, întreabă un luptător.
„Intervin jandarmii, vin jandarmii, aoleo”.
Din nou pe staţie se aude: „Intervin jandarmii, să dăm înainte”.
Un luptător SIAS din maşină spune: „Să stea jandarmii liniştiţi”.
Maşina înaintează. Unul dintre poliţişti îi spune colegului său: „Nu te duce, mă!”.
Altul comentează: „Au început pietrele!”
„Vă rugăm să ne lăsaţi, vrem să părăsim Piaţa!”, spune altul.
În imagini se văd jandarmii care au apărut în zonă.
„Nu se face, frate, aşa!”, comentează un luptător SIAS.

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, chestorul Nicu Dragoş, a recunoscut anul trecut pentru G4media.ro că el este cel care a luat decizia de a solicita sprijinul Jandarmeriei în zona restaurantului Springtime, în mijlocul mulţimii care scanda, dar nu era violentă. Apariţia jandarmilor a iritat mulţimea, astfel încât s-au declanşat violenţele cărora jandarmerița le-a căzut victimă.

• Detaşamentele de jandarmi trimise în sprijinul poliției sunt atacate de huligani. Jandarmeriţa şi colegul ei sunt prinși în mulțime, însă sunt protejaţi de unii protestatari.
Colonelul Paraschiv a susţinut că cele două detaşamente de jandarmi s-au deplasat către Springtime, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.
”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a mai susţinut Paraschiv.

• Maiorul Cazan ia decizia de a trimite trupele de elită ale Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”, conduse de colonelul Paraschiv, ca să salveze jandarmeriţa şi colegul ei prinşi de huligani.
Faptul că decizia de a trimite detaşamentele cu jandarmeriţa Ştefania în mijlocul mulţimii a fost una extrem de riscantă rezultă din ce spune chiar şeful Brigăzii speciale.
„Brigada specială nu a folosit nimic până la ora 23:00. Atunci s-a dat ordin, Brigada specială să încerce să intervină în sprijinul detaşamentelor de jandarmi şi să-i evacueze de acolo. Am ieşit din curtea Guvernului pe poarta dinspre Iancu de Hunedoara, în piaţă erau foarte mulţi oameni, nu vreau să dau cifre, dar piaţa era plină. Aveam două variante, ori să încercăm să ne facem cordon, adică să intrăm în contact direct, însemna conflicte sau să executăm somaţiile, în afară de somaţiile care s-au auzit toată seara făcute de Direcţia Generală. Brigada specială a executat somaţiile cu toate că, conform legii, nici nu mai trebuiau să fie, s-au tras rachetele cu trei semnale roşii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40, gaze”.

• Atacul asupra jandarmeriţei a justificat ordinul de evacuare a Pieţei. Jandarmii au transmis avertismentele legale luminoase cu rachete de semnalizare de culoare roşie şi susţin că au transmis şi avertismente verbale către protestatarii din piaţă că urmează intervenţia în forţă, deşi oamenii nu cunoşteau semnificația rachetelor de culoare roşie şi nu au auzit avertismentele verbale. Maiorul Cazan a admis la TVR că este posibil ca nu toţi protestatarii din piaţă să fi auzit avertismentele verbale.

• ora 23:11: începe intervenţia în forţă. Jandarmii se năpustesc cu gaze lacrimogene din butelii sau grenade şi cu tunuri cu apă inclusiv asupra femeilor, bătrânilor şi copiilor aflaţi la Girafă, la Antipa, lângă zona presei şi a carelor de televiziune. Mulţimea gazată fuge panicată pe Şoseaua Kiseleff, care era blocată însă în zona Muzeului Țăranului de un parapet şi un cordon de jandarmi călare.

Manipularea ”jandarmerița cu fractură de coloană, care se luptă pentru viață”

• în jurul orei 23:00: potrivit imaginilor transmise live de televiziuni, jandarmerița este bătută

• 23:11: Mariorul Cazan dă ordinul de evacuare a pieței

• puțin după miezul nopții: Antena 3 anunța că femeia s-ar afla în stare gravă în spital, după ce ar fi suferit multiple traumatisme și este suspectă de fractură de coloană cervicală. Antena 3 titra pe burtieră: ”Femeia se luptă pentru viața ei”

• dimineața zilei de 11 august: purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a ieșit într-o conferință de presă întărind informațiile prezentate în cursul nopții de vineri despre jandarmerița agresată.
”Jandarmii nu-și abandonează camarazii, sunt dispuși să își sacrifice propria viață pentru apărarea celorlați (…) Dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, a declarat Militaru.

• câteva ore mai târziu: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, o vizitează la spital pe tânără și anunță că este în stare bună. “Nu este ruptură de coloană cervicală, este bine, s-a ridicat din pat, a comunicat, aşteaptă să meargă la serviciu. (…) Am văzut imaginile, dar ea este foarte bine fizic. Nu mi-a venit să cred, mă aşteptam la cu totul şi cu totul altceva. (…) Are un hematom, nu este o fractură de coloană cervicală. Nu este la terapie intensivă, este pe secţia de chirurgie”, a precizat Pintea.

• după amiaza zilei de 11 august: ministrul de interne, Carmen Dan, face și ea o vizită la spitalul de urgență Floreasca. ”Băieţii vor fi externaţi mâine, Ştefania este are foarte multe contuzii, traumatisme, dar starea ei este bună. A vorbit dimineaţa şi cu un psiholog şi mă bucur că a făcut asta. Ce am identificat la toţi trei este sentimentul datoriei îndeplinite”, a declarat ministrul Carmen Dan după vizita la spital.

• 13 august 2018: Libertatea publică în exclusivitate imagini cu momentul în care Ștefania, jandarmerița de 23 de ani bătută de huligani, era ajutată de colegi să iasă din zona unde erau luptele cu protestatarii. ”Tânăra merge pe picioare, flancată de doi colegi jandarmi și protejată cu un scut, iar când ies din mulțime, le spune: ”Fraților, unde dracu’ m-ați dus!”. Filmarea a fost făcută la ora 23:14, la trei minute de la ordinul de intervenție dat de prefectul Capitalei. Ștefania a fost bătută în jurul orei 23:00”, scrie Libertatea.

• 13 august: la Digi24, alt purtător de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a explicat că anunțul de pe 11 august despre starea de sănătate a colegei sale a fost făcut pe baza documentelor medicale, precizând că jandarmii nu sunt specialiști.
”Vă citesc din fișa din unitatea de urgențe. La diagnostic scrie așa: traumatism coloană cervicală, traumatism toraco-abdominal, traumatism coloană vertebrală cervicală amielitică, contuzie toracică abdominală. Nu suntem experți, nu suntem medici, dar am citit acest traumatism de coloană vertebrală cervicală. Noi a trebuit să informăm părinții fetei asupra tuturor riscurilor în acea seara, noi am informat asupra tuturor riscurilor”, a declarat Georgian Enache la Digi24.

Marian Fârdea, un fost polițist protestatar, ajuns și el la Floreasca după violențele din Piață, a fost internat în aceeași cameră de spital cu jandarmerița agresată. El a declarat pentru Epoch Times că fata era “bine merci” și vorbea la telefon. Fostul polițist crede că a fost vorba de o manipulare grosolană a Jandarmeriei care a alarmat opinia publică cu privire la starea de sănătate a fetei.

Lasă un răspuns