Liviu Dragnea, la un pas de condamnare sau de achitare. Președintele PSD își așteaptă sentința definitivă la o zi după alegerile europarlamentare și referendum

Liderul social-democraților ar putea afla luni dacă va fi condamnat sau achitat în dosarul angajărilor fictive din DGASPC Teleorman, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, fapte pe care, spun procurorii DNA, le-a comis când era președintele Consiliului Județean Teleorman. Decizia definitivă este așteptată de la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care la ultimul termen de judecată a stabilit că va anunța hotărârea pe 27 mai. 

Liviu Dragnea are o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare primită în iunie 2018, la judecata pe fond a dosarului, pe care a contestat-o în septembrie. O lună mai târziu a început judecata în apel, care s-a finalizat după 10 termene, pe 20 mai 2019. Procurorii vor o pedeapsă mai mare pentru Liviu Dragnea. Și la judecata în fond ceruseră instanței condamnarea președintelui PSD la 7 ani și 6 luni

Avocații au cerut achitarea lui Dragnea pentru instigare la abuz în serviciu și constatarea încetării procesului penal pentru instigare la fals intelectual. Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că este ”total nevinovat” și că el n-a coordonat sau controlat activitatea DGASPC Teleorman, pentru că nu avea aceste atribuții. Dragnea mai are o condamnare definitivă, la 2 ani de închisoare cu suspendare, primită în dosarul Referendului, în aprilie 2016. Dacă președintele PSD va primi o pedeapsă cu închisoarea în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, suspendarea din primul dosar va fi anulată și Dragnea va executa și cei doi ani. 

Ce spune Dragnea despre sentința definitivă După încheierea votării la alegerile europarlamentare, în conferința de presă pe care a susținut-o, Liviu Dragnea a fost întrebat și dacă se teme de sentința definitivă, președintele PSD răspunzând că el nu se teme de nimic, dar precizând că decizia va depinde de cum vor rezista judecătorii la presiunile la care sunt supuși. „Eu nu mă tem de nimic, dacă mă temeam, eram ghiocel.

Nu e vorba de teamă, dar completul de judecată, dacă va rezista presiunilor inimaginabile, vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu vor rezista, vor da condamnare”, a spus Dragnea. Preşedintele PSD spunea și cu patru zile înainte de data anunțată a pronunțării sentinței definitive că el este nevinovat, dar că presiunile asupra judecătorilor sunt inimaginabile și că este ”tăbăcit”. Sentința definitivă, după 3 ani de judecată Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 15 iulie 2016.

Judecata pe fond a început la instanța supremă pe 31 ianuarie 2017 și s-a finalizat pe 15 mai 2018, după 15 termene de judecată. Pronunțarea a venit după trei amânări, pe 21 iunie 2018. Completul de trei judecători l-a condamnat atunci pe Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu și l-a achitat pentru instigare la fals intelectual.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragnea că, din 2006 până în 2013, când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman și preşedinte al PSD Teleorman, i-a instigat pe cei de la DGASPC să treacă pe ştatele de plată ale instituţiei două angajate ale PSD. Acestea au încasat salariul de funcționari publici şi au beneficiat de promovări fără ca măcar să treacă pe la DGASPC Teleorman. 

Liviu Dragnea are o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare primită în iunie 2018, la judecata pe fond a dosarului, pe care a contestat-o în septembrie. O lună mai târziu a început judecata în apel, care s-a finalizat după 10 termene, pe 20 mai 2019. Procurorii vor o pedeapsă mai mare pentru Liviu Dragnea.

Ceilalți 10 foști angajați ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman și ai CJ Teleorman au primit atunci condamnări între un an și trei ani, toate cu suspendare. Singura care a scăpat fără pedeapsă cu închisoarea a fost Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, pentru care judecătorii au dispus doar o sancțiune administrativă de 1.000 de lei.

Liviu Dragnea și ceilalți inculpați din dosar au contestat sentințele, dosarul a ajuns la un complet de cinci judecători în septembrie 2018 și judecata în apel a fost finalizată după aproape opt luni și 10 termene de judecată. Unele amânări au fost cerute de avocați pentru nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători.

Completul care va da sentința definitivă este format din judecătoarele Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa. Unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii începând din 1 iunie 

Lasă un răspuns