Ludovic Orban, primul atac dur la adresa USR-PLUS: S-au îmbătat cu ”un succes relativ”, din calcul politic nu vor să intre la guvernare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri seara, la B1TV, că anunţul celor de la USR-PLUS că vor avea candidat propriu la prezidenţiale a venit într-un moment total nepotrivit. În plus, el i-a criticat și pentru faptul că, din calcul politic, nu doresc să-și asume guvernarea imediat, în cazul în care guvernul Dăncilă ar fi dat jos.

„Am văzut că preocuparea lor, în ziua în care referendumul convocat de preşedinte a fost adoptat cu un vot zdrobitor – care a arătat faptul că preşedintele a convocat un referendum dând posibilitatea românilor să arate clar întregii Europe că societatea românească este o societate corectă, cinstită, că românii vor să fie conduşi de oameni cinstiţi, de oameni corecţi, de oameni competenţi – tu să vii să îţi anunţi candidat la prezidenţiale sau să revendici intenţia de a avea candidat la prezidenţiale îmbătat de un succes relativ, un succes relativ”, a spus Ludovic Orban, citat de News.ro. El a precizat că se referă la USR-PLUS.

„Când sunt mai mulţi oameni care te votează cu atât trebuie să fii mai atent, cu atât trebuie să fii mai responsabil, pentru că oamenii care te votează au speranţă în tine şi încredinţează, cum să spun, speranţele într-o viaţă mai bună şi ţi le pun pe umerii tăi. Asta trebuie să te facă mai responsabil, nu să te apuci să sari în sus de bucurie, să declanşezi nişte spectacole festive pentru un succes relativ. Adevărata realizare a oricărei formaţiuni sau oricărui om politic este să schimbe felul în care se face politică în România. Stilul în care s-a făcut – mai ales de PSD, dar şi de alţii – politică în România, cu tupeu, cu aroganţă, considerând că o dată ce ai ajuns să deţii o funcţie publică, toată lumea trebuie să îmi vină şi să îţi pupe ghiulul”, a mai spus Orban.

„Ei au anunţat că vor să-şi depună candidat la Preşedinţie şi dacă vor, asta e, e democraţie. Pot să candideze, nu îi putem împiedica pe ei să-şi depună candidat la Preşedinţie. Ceea ce nu mi-a plăcut e că ei au făcut chestiunea într-un moment total nepotrivit. Votul din 26 mai a fost un vot de revoltă, a fost o prezenţă de 50 la sută la alegerile europarlamentare şi de aproape 45% la referendum, o prezenţă uriaşă, care a arătat clar că oamenii vor o schimbare”, a mai declarat liderul PNL.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marţi seara, la Antena 3, că Alianţa 2020 USR-PLUS va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale.

Ludivic Orban: Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că un partid care depune o moţiune de cenzură trebuie să fie pregătit să îşi asume răspunderea guvernării. „Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare. Aici e problema, să îi opreşti pe ăştia să nu facă praf ţara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie”, consideră el.

„Evident că orice partid trebuie să îşi asume răspunderea guvernării dacă va fi posibil, dacă se creează un context în care se poate genera o majoritate parlamentară”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Întrebat de ce nu îşi asumă cei la USR guvernarea, el a afirmat că probabil este un calcul.

„Decizia noastră este foarte clară. În Biroul Executiv am hotărât că vom depune moţiunea de cenzură, începem negocierile, evident, în primă fază cu partenerii din opoziţie şi ulterior cu toate grupurile parlamentare, evident mai puţin PSD, şi cu toţi parlamentarii individual pe care putem să îi convingem să voteze moţiunea de cenzură. Iar în ceea ce priveşte asumarea răspunderii guvernării, păi un partid care depune o moţiune de cenzură în momentul în care vrea să dea jos un guvern trebuie să fie pregătit să îşi asume răspunderea guvernării.

E un lucru elementar. De altfel, Partidul Naţional Liberal este al doilea partid ca reprezentare în Parlament, este partidul din opoziţie cel mai puternic, care are şi cei mai mulţi reprezentanţi şi oamenii care au expertiză pe toate domeniile, care ne-am afirmat în repetate rânduri soluţiile pe diferite domenii de activitate. Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare. Aici e problema să îi opreşti pe ăştia să nu facă praf ţara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie”, a adăugat el.

Ludovic Orban susţine că, dacă ALDE, „după acest eşec major”, nu înţelege să se rupă de PSD, o să fie „mort şi îngropat”.

„Şi le spun parlamentarilor ALDE: abandonaţi cariera politică aşa cum au abandonat cariera politică Norica Nicolai, Renate Weber şi toţi ceilalţi care erau foarte fericiţi alături de PSD. Le spun parlamentarilor PSD, nici o treime nu veţi mai fi parlamentari dacă nu vă treziţi şi dacă nu înţelegeţi că nu puteţi să fiţi complici la distrugerea României de către acest guvern care riscă să facă praf tot ce înseamnă economie, echilibru economic şi să distrugă autoritatea în toate domeniilor. Nu poţi să stai chiar fără niciun fel de simţire numai să-ţi faci tu calcule meschine”, a mai spus Orban.

Lasă un răspuns