Mărturia unui medic despre presiunile unui primar PSD: Mi-a cerut adeverințe pentru urna mobilă, pe listă fiind morți, debili mintal, dar și persoane deplasabile. Am refuzat. M-a amenințat, a zis că mă distruge

Medicul Nicoleta Disea, de la dispensarul comunei Botoșești Paia din județul Dolj, se plânge de presiunile pe care le-a făcut asupra ei primarul Ion Moraru (PSD) pentru a elibera adeverințe medicale pentru zeci de oameni, pe baza cărora să se ducă la aceștia cu urna mobilă.

Disea a povestit pentru G4Media.ro cum, după ce a refuzat să dea curs solicitării primarului PSD deoarece pe listă se aflau persoane decedate, bolnave psihic sau perfect deplasabile, Moraru a înjurat-o și a amenințat-o că o dă afară din comună.

Am încercat în repetate rânduri să îl contactăm telefonic pe primarul Ion Moraru, fără succes însă. Telefonul mobil îl avea închis, iar la cel fix a răspuns o persoană care s-a recomandat a fi viceprimarul, susținând că Moraru nu se află în primărie. Aceeași situație am întâlnit-o și când am revenit câteva ore mai târziu: primarul nu era la primărie.

Anterior, un coleg jurnalist a reușit însă să-l contacteze pe Ion Moraru, care a confirmat că l-a trimis la dispensar pe contabilul primăriei cu listele respective, dar a susținut că nu existau persoane decedate pe ele. A fost singurul jurnalist care a reușit să vorbească cu primarul din Botoșești Paia. După ce a aflat de ce îl caută presa, și-a închis telefonul mobil, iar la fix a fost de negăsit.

”Am decis că nu-mi risc pâinea și meseria”

Nicoleta Disea povestește:

”Acum câteva zile a venit la dispensar un subordonat al domnului primar Moraru. Mi-a dat o hârtie cu vreo 70 de nume și mi-a spus să le fac adeverințe pentru lista mobilă. I-am zis că nu i le fac pe loc pentru că am nevoie de timp să mă uit peste numele de pe listă”.

”Primul lucru pe care l-am observat, la prima privire aruncată pe hârtia adusă de la primărie, au fost două nume de persoane care decedaseră de curând, una pe 12 mai, alta pe 17 mai. Știam pentru că eu însămi le făcusem certificatele de deces. Apoi am văzut că pe listă erau și persoane cu probleme psihice, oameni fără discernământ, debili mintal. Însă, tot acolo erau și oameni sănătoși, persoane perfect deplasabile. Îi cunosc pe toți, doar sunt medic în comună. Mi-am dat seama că pe domnul primar îl interesau doar ștampila și parafa mea. Am decis să nu-mi risc pâinea și meseria”

”Acești oameni umblă dezbrăcați prin curte, urlă ca vârcolacii la lună”

”Miercuri a venit omul de la primărie ca să ridice adeverințele. Nu i-am făcut însă pe plac. După ce a plecat, m-a sunat domnul primar și a început să urle că cine sunt eu ca să îi fur voturile, că cine sunt eu ca să interzic dreptul cetățenilor de a vota. I-am spus că nu pot da adeverințe pentru pacienții cu boli psihice. Erau acolo oameni cu demență senilă, cu parkinson, cu retardare mentală severă, cu tulburare psihotică, cu tulburare de comportament bipolară, cu schizofrenii și epilepsii. Acești oameni umblă dezbrăcați prin curte și urlă ca vârcolacii la lună”.

”L-am întrebat pe domnul primar dacă lista pe care mi-a trimis-o este însoțită și de solicitări individuale ale oamenilor. Mi-a zis că da, că au trimis oamenii solicitările la primărie. I-am spus că legea prevede altceva, că nu la primărie trebuie trimise solicitările. Mi-a zis că sunt prost informată, că nu știu nimic”.

”I-am spus din start: <<E parafa mea>>. <<Ei, hai, e parafa ta. Nu pleacă nicăieri parafa ta, rămâne în secția de votare>>, mi-a răspuns.

”Mi-a cerut adeverințe pentru 70 de personae, să meargă la ele cu urna mobile. I-am dat pentru 15”.

”O să-ți smotocesc mutra aia, bandito”

”Domnul primar mi-a spus că și bolnavii psihic au dreptul de a vota. M-a făcut în toate felurile, m-a amenințat. Mi-a spus: <<Am început războiul cu dumneata. O să-ți smotocesc mutra aia pentru că îți bați joc de mine, bandito și nenorocito. O să intru cum a intrat Ștefan cel Mare în turci și i-a decapitate pe toți >>”.

”Au urmat înjurături: <<Taci în aia a mă-tii din gură, lasă că pun eu mâna pe tine>>. A zis că mă distruge. A zis că datorită lui am ajuns eu acolo. Dar eu nu aparțin de primărie, ci de Casa Națională de Sănătate. I-am spus că dacă nu încetează cu jignirile și amenințările o să-I fac plângere penală pentru hărțuire. M-am consultat și cu un avocat”.

”Mi-a spus că mă distruge, că mă elimină, că el are relații. Să vedem ce relații are domnul primar. Eu nu am nicio relație”.

Nicoleta Disea a spus că nu este pentru prima oară când primarul Ion Moraru a venit la dispensar pentru a cere favoruri dincolo de limita legii. ”A venit să ceară și adeverințe medicale pentru a le putea da ajutoare sociale mai multor persoane, deși erau apte de muncă. Majoritatea oamenilor din comună sunt pe ajutoare sociale”, a explicat Disea.

La referendumul pentru familie, primarul Ion Moraru a fost campion pe județul Dolj, reușind o prezență la vot de aproape 100%, una dintre metode fiind transportarea oamenilor la secția de votare cu mașina primăriei.

Lasă un răspuns