Ștefan Mandachi, încă un eveniment la primul metru de autostradă din Moldova, alături de victimele unor accidente rutiere. Asociațiile care militează pentru construcția de autostrăzi au anunțat că vor să dea în judecată guvernul și să îi cheme ca martori pe toți miniștrii transporturilor

Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a construit, demonstrativ, primul metru de autostradă din Moldova, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că intenționează să sprijine asociațiile care militează pentru infrastructură, în intenția acestora de a da în judecată guvernul, pe care îl consideră responsabil de accidentele care se petrec pe drumurile proaste ale României. Totodată, vor să îi cheme ca martori pe toți miniștrii transporturilor de până acum, și nu doar pe ei, ci și pe alte persoane responsabile de infrastructura românească, dar și reprezentanții victimelor care au avut de suferit în urma accidentelor.

  • ”Asociația din care fac parte a făcut presiuni asupra mediului politic pentru a obține această lege a Autostrăzii Unirii. După cum ați văzut, guvernul nu a respectat termenele licitației pentru studiile de fezabilitate, nu ne-a comunicat cine va face parte din parteneriatul public-privat, nu cunoaștem nimic. Asociațiile civice care luptă pentru autostrăzi au trimis o scrisoare deschisă guvernului prin care au cerut transparentizarea acestor etape, ca să fim siguri că vom obține această finanțare. Am transmis că daca nu vor respecta termenul de 30 de zile pentru a ne da un răspuns și nu a respectat legea Autostrăzii Unirii, respectiv procedurile, vom acționa în judecată acest guvern și pe toți reprezentanții guvernelor care s-au perindat din 90 încoace. Printre cei pe care îi vom chema ca martori în instanță, se vor regăsi inclusiv reprezentanți ai victimelor acestor accidente rutiere” a spus Gregoriana Tudoran, reprezentanta Asociației ”Împreună pentru A8”.

Aceasta este totodată candidat independent la alegerile europarlamentare, dar a anunțat anterior că nu face politică și că singurul scop pentru care și-a depus candidatura este accelerarea construcției autostrăzii Târgu Mureș- Iași- Ungheni.

La locul ”celei mai scurte autostrăzi din lume”, unde au fost aduse și epavele unor mașini distruse în accidente auto, Mandachi a organizat, duminică, o conferință de presă alături de victime ale accidentelor accidentelor de circulație, multe dintre ele venite în cărucioare cu rotile. Mărturii impresionante ale acestora, s-au succedat, fiecare poveste generând o emoție profundă.

  • ”Am 21 de ani și în urmă cu aproape trei ani, mai precis pe data de 12 iunie, am fost implicată într-un groaznic accident de cmașină, care m-a lăsat paralizată de la brâu în jos. Am trecut prin momente de groază, am stat zile întregi pe paturile de spital cu fața în sus deoarece nu aveam voie să mă mișc… și nici nu puteam. Prima dată, după o săptămână, am fost transferată la Clinica de Recuperare din Iași, m-am ridicat pentru prima dată la marginea patului și am realizat că nu pot să stau singură. Trebuia să fiu suținută de o parte și de cealaltă… Prima dată când am fost dusă într-un scaun cu rotile pentru a mă putea duce la sala de recuperare am fost de-a dreptul dărâmată psihic. După un an și jumătate de recuperare intensă, am reușit să stau singură în șezut. Sunt foarte multe de povestit, dar mă opresc aici… este greu de imaginat, dar se spune că ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. De aceea sunt astăzi aici, pentru că vreau să ajut ca lumea să devină un loc mai bun și mai sigur, pentru ca ceea ce mi s-a întâmplat mie și celorlalți oameni să nu se mai întâmple. Cred că e timpul să luptăm pentru ceea ce ne dorim” a spus o tânără, cu ochii în lacrimi, fiind aplaudată la sfârșit de către cei prezenți.

Multe alte persoane, aflate în scaunul cu rotile în urma unor accidente de circulație, și-au spus poveștile, în aceeași cheie emoționale.

În context, Ștefan Mandachi a mai spus încă odată ca nu se va implica în politica și a acceptat să pună la dispoziția asociațiilor care luptă pentru autostradă documentarul realizate de el și mărturiile pe care le-a adunat, pentru a fi folosite în instanță.

Omul de afaceri a străbătut 6000 de kilometri în ultimele două luni, filmând un documentar despre autostrăzi. A vizitat șantiere și a realizat un fel de radiografie a sistemului rutier dezastruos al României.

Asociațiile care lupta pentru realizarea de autostrăzi în România, vor să dea în judecată statul pentru nerespectarea legii autostrăzii și vor să cheme ca martori toți miniștrii transporturilor de până acum, și nu doar pe ei.

Ștefan Mandachi a organizat conferința de presă pentru a lansa documentarul,,Străzi, vă rog – aveți și neletale?”, realizat în colaborare cu Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere.
Evenimentul a avut loc chiar la metrul de autostradă construit de el, din fonduri proprii.

„Conferința este o ocazie unică pentru oamenii prezenți să simtă viața dintr-un scaun rulant și să înțeleagă de ce supraviețuitorii accidentelor care au rămas cu dizabilități în urma acestor tragedii sunt adevărați eroi. Nu în ultimul rând, este o invitație la discuție cu supraviețuitorii accidentelor rutiere și familiile acestora, în scopul conștientizării nevoii unei schimbări de atitudine, infrastructură și un prim pas într-o schimbare absolut necesară, pentru un viitor mai sigur pe străzile României”, a declarant acesta presei locale, înainte de eveniment.

Lasă un răspuns