Teodor Meleșcanu, declarații despre cozile uriașe de la secțiile de votare din afara țării. Șeful diplomației susține că românii din diaspora nu respectă legea și nu se înregistrează înainte de vot

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a oferit, în urmă cu câteva minute, câteva lămuriri după problemele semnalate în diaspora, cu privire la organizarea alegerilor la secțiile de votare din afara țării. Acesta a spus că românii de peste hotare au greșit pentru că nu s-au înregistrat din timp pentru acest scrutin. 

Singurele noastre greșeli au fost că am dublat secțiile de votare. Greșelile țin de evaluările făcute și de numărul de români care au ieșit la vot. Aici este vorba despre nerespectarea legii de către cetățenii români care trebuiau să se înregistreze pentru a vota. Doar așa putem determina numărul de secții de vot.

În Franța s-au înscris 215 romani, în rest mult mai puțini. Noi putem face evaluările ca să putem să determinăm numărul secțiilor de votare doar luând în calcul numărul celor care s-au înscris. Facem tot ce putem, cu mijloacelle pe care le avem”, a declarat, pentru Liberatatea, Teodor Meleșcanu. Ministrul a continuat explicând  că nu se pot face secții de votare suplimentare, conform legii, iar despre prelungirea programului a menționat că decizia nu-i aparține 

Eu am mai văzut filmul ăsta, românii din diaspora să aibă răbdare” „Nu se pot face secții de votare suplimentare în timpul votului. Eu am mai văzut filmul ăsta, românii din diaspora să aibă răbdare. Nu eu am făcut legea, noi facem totul legal. Mulți alegători au ales sa voteze doar la ambasade și consulate, nu și la alte secții. În privința prelungirii programului, doar AEP (n.r. Autoritatea Electorală Permanentă) poate decide asta”, a mai spus acesta.

În mod surprinzător, Teodor Meleșcanu ne-a mai declarat și că, în ceea ce îl privește, va vota atât la europarlamentare, cât și la referendum. Mii de români care doresc să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare 2019 au mers încă de la deschidere la secțiile de votare din principalele orașe din Europa, pentru a fi siguri că apucă să voteze. La multe secții de votare, oamenii stau la cozi, în unele orașe acestea întinzându-se pe zeci de metri. 

Lasă un răspuns