EVALUAREA NATIONALA. cand incepe examenul de CAPACITATE 2019

Evaluarea Națională 2019 se apropie. Suntem, practic, în săptămâna în care elevii claselor a VIII-a trebuie să fie înscriși pentru susținerea examenului de capacitate. Ei vor încheia cursurile anului școlar 2018-2019 vineri, 7 iunie 2019.

Potrivit Ministerului Educației Naționale, pentru elevii clasei a VIII-a examenul de Evaluare Națională 2019 reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.

Media obținută la Evaluarea Națională (EN VIII) este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Pentru media de admitere în licee, media de la evaluarea națională contează 80 la sută, iar media generală din cei patru ani de gimnaziu ai candidatului cântărește 20 la sută.

Conform structurii anului școlar 2018-2019, calendarul examenului de capacitate este următorul:
Prima etapă pentru elevii de clasa a VIII-a este înscrierea pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2019 în perioada 3 – 7 iunie 2019.

Spre deosebire de alți ani, înscrierea candidaților pentru Evaluarea Națională din seria curentă de absolvenți se face la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii, astfel că nu mai există o cerere-tip, iar părinții nu trebuie să mai vină la școală. Pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia, scrie edupedu.ro.    

Prima probă, limba și literatura română – 18 iunie

Prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, cea la limba şi literatura română, va avea loc în data de 18 iunie 2019.

A doua probă, matematică – 20 iunie

Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfăşura în data de 20 iunie.

Limba și literatura materană – 21 iunie

Ultima probă, limba şi literatura maternă, este susținută de elevii care au studiat această disciplină și este programată în data de 21 iunie.

Modele orientative de subiecte pentru EN VIII sunt disponibile aici.

Când se afișează rezultatele

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor (între orele 14:00 și 20:00).

Site-ul dedicat publicării rezultatelor este: http://evaluare.edu.ro.

Între 26 – 28 iunie este perioada prevăzută pentru rezolvarea contestațiilor.

Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale de laEvaluarea Națională 2019, după rezolvarea contestațiilor

Când se fac înscrierile la liceu

Va urma apoi etapa opțiunilor pentru liceu și în final repartizarea candidaților.

3 – 7 iulie 2019: Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019: Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată.
12 iulie 2019: Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Ministrul educației: Am propus ca elevii care iau sub 5 la Evaluarea Națională să nu mai intre la liceu, ci la școala profesională

Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a spus marți că a propus creşterea numărului de clase la învăţământul profesional în aşa fel încât absolvenţii de gimnaziu care iau note mai mici de 5 la Evaluarea Naţională să nu mai intre la liceu.

Ministrul Ecaterina Andronescu a mai spus marţi, la Parlament, că toţi elevii care sunt în prezent în clasa a VIII-a au un loc la clasa a IX-a fie la învăţământul liceal, fie la învăţământul profesional.
„Analiza datelor din anii anteriori ne arată că toţi cei care intră în liceu cu medii mai mici de 5 se încadrează în cei care nu promovează examenul de Bacalaureat. S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Când ne interesăm de ei unde sunt, răspunsurile pe care le găsim sunt unele care sunt descurajante pentru noi, pentru că sunt muncitori necalificaţi undeva în lume”, a afirmat ministrul, citată de Agerpres.