Negocieri cu scântei în Grupul de lucru USR-PLUS. Dacian Cioloș s-ar fi ridicat de două ori de la masă

Vineri seară a fost o nouă rundă de negocieri între echipele USR –PLUS pentru încheierea unei alianțe pe termen lung, care să cuprindă prezidențialele, localele și parlamentarele din 2020. Nu a fost prima dată când discuțiile s-ar fi încheiat prematur, potrivit unor surse, iar Dacian Cioloș s-ar fi ridicat de la masă în timpul discuțiilor și ar fi plecat. A fost a două oară când liderul PLUS ar fi părăsit negocierile în timpul dezbaterilor.

Mărul discordiei ar fi mai ales numărul de candidați pentru locale și numărul de locuri pe listele pentru parlamentare. Potrivit surselor, Dacian Cioloș ar vrea, dacă se poate, chiar mai mult de jumătate din aceste locuri.

Un alt subiect de dispută ar fi prezidențiabilul, loc pe care și l-ar dori Dacian Cioloș. Totul în contextul în care, în cadrul negocierilor, se discută despre un tandem președinte-premier între Dan Barna, liderul USR, și Dacian Cioloș, liderul PLUS. Încă nu s-a stabilit cine ce post va ocupa, dar bătălia s-ar da în primul rând pentru prezidențiabil, loc pe care l-ar râvni ambii politicieni.

De altfel, Dan Barna, în interviurile date până acum, a și făcut un profil de prezidențiabil, care să nu fie nici ca Băsescu – jucător, dar nici ca Iohannis – prea instituțional, prea formal, ci undeva la mijloc, să se implice când e cazul, în niște limite. De precizat că Dan Barna nu a confirmat că își dorește să fie candidat la prezidențiale și a negat că ar fi dispute în Alianța 2020.

Interesant este că sâmbătă dimineață, după cearta de vineri seară, în presă a apărut un sondaj intern al Alianței 2020 care arată că votanții USR-PLUS l-ar prefera în număr mai mare pe Dacian Cioloș ca prezidențiabil.

Surse ne spun că în USR supărarea e destul de mare pentru pretențiile, considerate exagerate, pe care le are Dacian Cioloș, care vine în această construcție cu mai puține resurse, filiale, membri și putere de a organiza și de a duce în spate niște alegeri. Mai mult, revolta din USR e amplificată și de faptul că la europarlamentare Dacian Cioloș a reușit să impună pe lista de candidați jumătate din oameni. Potrivit surselor, în ciuda acestui fapt și a promisiunilor, PLUS nu ar fi venit în această campanie cu toți banii promiși, iar greul ar fi căzut tot pe umerii USR.

În pofida acestor dispute, sursele spun că USR e decis să rămână la masă negocierilor până la capăt, iar Dan Barna are o atitudine pacifistă și nu insistă pentru postul de prezidențiabil dincolo de rezonabil. Se fac însă și planuri în cazul în care Alianța nu trece testul negocierilor. Cei din USR ar fi convinși că pot merge mai departe și singuri, deși nu își doresc acest lucru.