Rareș Bogdan năucește Opoziția: ‘Calcule, promisiuni, pretenții, șantaj dulce’

Rareș Bogdan a lansat o critică dură la adresa Opoziției, în cadrul unui editorial năucitor referitor la jocurile politice care se fac în România, după alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Despre negocieri ar merita scris un reportaj sau făcut un film bizar, din categoria comediilor rusești din anii ‘60 – sunt de noaptea minții. În primul rând, se ia tabla și se adună. După ce se adună și evident că nu dă bine, se formulează întrebarea: ce doriți, copii? Și răspunde fiecare, după calculele politice pe care le-a făcut.

Pentru unii, guvernarea nu e bună acum, că riscă erodarea, pentru alții, guvernarea e bună doar dacă oferă garniturii de faliți posturi călduțe. Culmea e că nu există în nicio tabără o viziune unitară. Sunt grupurile a și b din tabăra 1 sau grupurile x și y din tabăra 2, care discută cu jumătate din grupurile din tabăra 3. Pentru ca, aproape de final, să riște cineva un mesaj pe whatsapp, către un consilier: „Nu mai bine îl lăsăm pe Ludovic să-și rupă gâtul singur?”.

Din fericire, alt consilier îi reamintește ce nivel de așteptare există în popor. Și se reia totul. Calcule, promisiuni, pretenții, șantaj dulce. Oboseală, deci se continuă mâine, căci e tot o zi. Dar apare problema: dacă nu e anonimă, nu o iscălesc, dar jur că o votez. Păi de ce? Naiba știe! Să zici că joacă tare? Da, să zici, căci joacă tare. Firește, orice asemănare cu personaje reale e pur întâmplătoare. Eu nu am participat la negocieri, doar îmi imaginez că îmi amintesc ce am mai aflat timp de 15 ani, cât am fost jurnalist.

Căci, altfel, cum să explici de ce te codești ca o mireasă în noaptea nunții, când în toată campania electorală ai cerut PSD-ului să plece, deci era evident că urmează să-ți asumi guvernarea? Ca să nu mai vorbim de faptul că taman asta așteaptă și electoratul”, a scris Rareș Bogdan, pentru Reporterglobal.ro.

„Crede, oare, vreun politician că, în momentul când au ștampilat trei litere ca trei fete mari, românii au spus și un „Tatăl nostru”, urmat de rugămintea „Fă-i, Doamne, să ia fața PSD, dar să nu cumva să preia puterea, că nemernicii au pârjolit totul?”.

…Da, știu, trebuie să voteze și cei din partidele cu 4 litere. Ei, ce să vezi? Sunt dispuși! Dar nu degeaba! Căci, nu-i așa, România este o șaormerie, unde se vinde cu casa închisă filmul „cu de toate”.

Dar țara, măi, Bobiță? În mintea mea de neparticipant la negocieri (nici nu aveam ce să caut, partidul are statut, reguli etc.) lucrurile păreau simple: în 20 de minute, scriem pe tablă două capitole. 1 – adunarea voturilor necesare și 2 – cifrele dezastrului economic, care arată fără dubiu că România se îndreaptă către o criză năucitoare. După care, în câteva zile, negociatorii, însoțiți de această dată de experți în strategii fiscale, monetare, politici publice, cincinalul în 4 ani și jumătate, mama Omida și de toți cei care au o idee constructivă, ajung la formula salvatoare. Caz închis, alt guvern, salvăm România.

Da, mai există marmotele care împachetează ciocolată în staniol. Și Făt-Frumos, și Ileana Cosânzeana. Dar mai există România. O aude cineva sau fugim ca șobolanii și tragem obloanele?”, a mai notat jurnalistul