Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Câteva zeci de români au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt și păzit de membri ai comunității maghiare

Ora 18.28: Unii dintre românii prezenți în zonă sunt membri ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruință, potrivit postărilor de pe Facebook ale acestei comunități. Organizația se prezintă pe contul de Facebook drept ”o organizatie crestina în care se aduna romani care au ca valori principale dragostea de Dumnezeu, Neam și Tara, care a luat fiinta cu binecuvântarea si botezul Sfantului Părinte Justin Parvu”. Reamintim că Justin Pârvu a fost protagonistul mai multor momente controversate în ultimii ani de viață, printre care și propagandă legionară.

Ora 18.27: Jandarmeria Română anunță într-o precizare de presă că ”toate persoanele care au săvârșit fapte contrare legii vor fi identificate și, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale”. De asemenea, jandarmeria anunță că ”va menține în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”.

Ora 18.16: Cu o zi înainte, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a fost în vizită la cimitirul de la Valea Uzului, alături de oficiali UDMR, în condițiile în care situația se anunța oricum tensionată.

Ora 18.03: Printre românii care au intrat cimitir sunt și membri ai organizației extremiste Noua Dreaptă, potrivit informațiilor G4Media.ro. De altfel, Noua Dreaptă a anunțat printr-un comunicat că vor merge la cimitirul din Valea Uzului.

VIDEO: Coloană de mașini cu steaguri românești în drum spre Valea Uzului

Ora 18.01: După ce românii au rupt poarta cimitirului și au intrat în incinta, iar membrii comunității maghiare au plecat sub protecția jandarmilor, preoții români au ținut o slujbă de comemorare a eroilor, potrivit Antenei 3.

Ora 17.47: Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor. Anterior, unii dintre românii intrați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat, iar mai mulți preoți români au intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă, potrivit HotNews.ro.

Ora 17.30: Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita. La fața locului sunt peste o sută de jandarmi, potrivit Antena 3. Mai mulți români au aruncat cu steaguri în cimitirul eroilor.

Și Agerpres scrie că mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă. Unii dintre ei sunt violenţi şi le solicită jandarmilor să le permită tuturor celor peste 1.000 de români să intre în cimitir, transmite Agerpres.

Ora 17.00: Cimitirul este închis cu lacăt şi un lanţ. Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu permit accesul nimănui, potrivit Agerpres. Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti sunt ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine.

Reprezentanţii comunităţii maghiare refuză să părăsească zona şi rostesc „Tatăl nostru” şi cei ai comunităţii româneşti flutură steaguri tricolore, cântă cântece patriotice şi scandează „Ruşine să vă fie!”, scrie Agerpres.

La faţa locului a sosit şi deputatul PMP Constantin Codreanu, care doreşte să depună o coroană de flori. El a declarat că nu va pleca până nu i se va acorda accesul în cimitir şi că nu are nevoie de nicio autorizaţie pentru a-i comemora pe eroii români.

La fața locului sunt prezenți și mai mulți cetățeni de etnie maghiară, iar Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, le-a cerut acestora să facă un lanț uman, potrivit unui comunicat al CJ Harghita.

George Simion, fost candidat independent la alegerile europarlamentare, e cunoscut pentru stilul său provocator în chestiuni legate de Republica Moldova și Ungaria. El a fost declarat persona non grata în Moldova și expulzat. Acum două săptămâni, el a pretins că a fost bătut de membri ai comunității maghiare la Valea Uzului, fără a prezenta probe concludente în acest sens.

Context:

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Lasă un răspuns