Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO

E oficial! Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcția la mijlocul lunii octombrie, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul NATO.

„Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO. Este un promotor ferm al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă”, a scris secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe Twitter.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Mircea Geoană se declară „profund onorat” să fie „desemnat pentru această poziție cheie care reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO”.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importanței contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Geoană.

El o va înlocui de la mijlocul lui octombrie pe Rose Gottemoeller.

Mircea Geoana a fost ministru de Externe în perioada 2000-2004 și ambasador în Statele Unite ale Americii între 1996 și 2000. A fost, de asemenea, președintele PSD și a candidat la alegerile prezidențiale din 2009, când a pierdut în fața lui Traian Băsescu.

Până în prezent, cea mai înaltă funcţie a unui român în cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupată în perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul de şef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.