​Mai mulți bani pentru mâncarea deținuților. Impact financiar bugetar de 2,19 milioane de lei pe an / Cum explică Ministerul Justiției majorarea normei de hrană

Ministerul Justiției vrea să majoreze norma de hrană pentru deținuți, argumentând că actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare. Pentru acest an, impactul financiar prognozat este de 1,10 milioane de lei, iar pentru următorii 4 ani va fi de câte 2,19 milioane de lei.

Ministerul Justiţie (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea valorilor financiare actualizate ale normelor de hrană pentru persoanele private de libertate. Instituția argumentează că actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

„Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilirii acestora prin (…) Ordinul ministrului justiţiei nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se precizează în document.

MJ arată că, potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentar pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%. „Având în vedere diferenţa procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum şi dispoziţiile articolului 51 alineatul (2) din Ordonanţa Guvernului 26/1994, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se menţionează în referat

Ministerul Justiţiei precizează că impactul financiar asupra bugetului de stat va fi în acest an de 1.108.000 de lei, iar pentru următorii patru ani de câte 2.198.000 de lei.

Câteva exemple: 

  • Pentru persoanele minore şi tinere reţinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa închisorii sau la detenţiune pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, centre de detenţie sau centre educative norma de hrană va fi de 5,65 lei (fără TVA) – valoare minimă; 7,51 lei valoare maximă.
  • Pentru persoanele majore reţinute, arestate preventiv, aflate în centre de reţinere şi arestare preventivă, penitenciare, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privată de libertate, aflate în centre de detenţie sau centre educative – 3,97 de lei valoare minimă; 5,82 de lei valoare maximă.
  • Pentru persoanele majore, condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţie pe viaţă, precum şi celor faţă de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate – 3,97 de lei valoare minimă; 5,82 de lei valoare maximă.
  • Se mai acordă diverse suplimente – pentru zile festive, pentru muncă uşoară şi muncă grea, supliment antidot sau pentru bolnavi și gravide.