Prima reacție a Vioricăi Dăncilă după ce a fost demisă

Parlamentul a adoptat joi moțiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate (în total au fost 245 de voturi). Au fost și 4 voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală dar nu au votat. Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet. 

Premierul interimar Viorica Dăncilă, proaspăt demisă în urma moțiunii de cenzură cu 238 de voturi, a declarat imediat după vot că guvernul condus de ea va rămâne în istorie „ca unul foarte bun”. Ea și-a exprimat dorința ca președintele Klaus Iohannis să numească astăzi un nou premier care să formeze guvernul.

Declarațiile Vioricăi Dăncilă:

„După cum ați văzut, moțiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece motiune. Au fost și colegi din PSD care au trădat, nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită. Am reușit să împlinim foarte multe lucruri din programul de guvernare.

Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede. Fac apel la președinte să nominalizeze un premier care să-și asume guvernarea.

Demisia din funcția de premier interimar? Vom discuta.

Îmi doresc ca președintele să numeacă un premier cât mai repede, dacă se poate și astăzi.

În momentul în care pleci în urma unei moțiuni, acum ne dorim să lăsăm un nou guvern, cu un nou program de guvernare și să ia măsuri.

Nu regret. Primul aspect este că președintele trebuia să respecte decizia CCR. Al doilea: de ce era să vin cu remanierea atunci când exista o moțiune? Le doresc succes celor care vor veni la guvernare.

Întrebată despre banii vehiculați pentru a convinge parlamentarii PSD să nu voteze moțiunea de cenzură, Dăncilă a spus: Aceste informații pe care le-ați primit se referă la celelalte, la noi nu este cazul. De plângeri penale am văzut în partea PNL.

Repet: nu cred că cineva trebuie să intervină în justiție, nu cred că secția specială trebuie să fie desființată printr-o OUG. Cred în continuare în independența justiției, cum cred că președintele nu trebuie să dea ordin pentru plecarea șefului DIICOT, să dea ordin pentru desființarea secției speciale.

Dăncilă, imediat după moțiune: Rămân la șefia. Eu nu-mi reproșez nimic

Am fost aleasă prin congres, rămân la șefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate și nu voi face. Eu nu-mi reproșez nimic, am ținut după europarlamentare o echipă unită, tot partidul aproape, ne-am continuat programul, am implementat măsuri bune pentru populație, măsuri care au fost apreciate în teritoriu de cetățeni.

Întrebată cum va rămâne în istorie guvernul condus de ea, Dăncilă a răspuns: Va rămâne ca un guvern foarte bun. Aș vrea ca această întrebare să o reluați peste un an cu cei care astăzi se bucură.”