Sindicat: Polițiștilor li s-a interzis să mai folosească telefoanele la serviciu

Inspectoratului General al Poliției Române le-a interzis ofițerilor să mai folosească smartphoneurilor și tabletelor în interes de serviciu, după ce un polițist a fost împușcat în Timiș de o persoană dată în urmărire pe o aplicație de mesagerie.

Mai mult, polițiștii nu vor mai putea să folosească nici aplicațiile de mesagerie, precum Facebook Messenger sau Whatsapp în activitatea profesională.

Polițiștii care continuă să folosească astfel de aplicații riscă încetarea raporturilor de serviciu, în decizia IGPR publicată de Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol.

Postarea integrală a Europol:

″În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicațiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliției Române care atrage atenția asupra consecințelor la care se expun polițiștii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiș, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împușcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofițer de la nivelul unității și până la situații în care polițiștii primesc „ordine” pe asemenea aplicații, au existat nenumărate polemici pe marginea legalității utilizării acestor mijloace de comunicare.

In primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că și datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.

Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”, a scris echipa Sindicatului Europol.

În luna iunie, polițistul Cristian Amariei a fost împuşcat mortal în timpul unei misiuni de un infractor periculos.

Comisia de verificare a pus cap la cap toate informaţiile, iar raportul întocmit de ei dezvoluie o serie de greşeli care au dus în final la uciderea poliţistului. În acea zi, şeful serviciului de investigaţii criminale a comunicat pe WhatsApp cu subalternii. În plus, nu a anunţat cât de periculos e Lepa şi nici nu a instruit echipajele înainte de intervenţie.

Apoi, Şeful inspectoratului de poliţie nu a avut nicio reacţie când a văzut pe telefon mesajul care anunţa misiune. Este cercetat şi un agent de la investigaţii criminale, cel care s-a ocupat de dosarul lui Lepa, şi a făcut-o superficial: de exemplu, nu a menţionat că avea o armă de foc.

Poliţistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonţ şi era înarmat cu un pistol fabricat în 1994. Deşi Serviciul de Investigaţii Criminale avea veste antiglonţ disponibile, cei doi agenţi nu le-au preluat pentru a le folosi în misiune. IGPR a mai anunţat că aceasta este doar prima fază a verificărilor.